אפר
2011
בודפשט: חמש הערות
.
גבר שאהבת אותו זמן קצר, למשל, ארבעים וחמש דקות נסיעה מתל אביב לירושלים, את יכולה לומר עליו שהוא כזה וכזה. אבל מישהו שאהבת אותו זמן מה, ואפילו זה היה רק מתחילת עונת הגויאבה ועד עונת האפרסמון- אין לך שום דבר לספר עליו.
את יודעת, למשל, שיש לו יותר משם אחד, ויותר מבית אחד, אבל את לא יודעת איזה מהם הוא באמת. ראית אותו אוכל גם אפרסמונים וגם גואיבות. אין לך מושג איפה הלחי שלו נגמרת ואיפה בדיוק מתחיל הסנטר, או לפחות, קשה לך לתאר את זה, במיוחד אם צפית בו, כמה עשרות פעמים, מתגלח.
את קוראת לו בכל מיני שמותיו, בערבוביה, בימים שונים. אין לך מה לספר עליו, לא לעצמך ולא לאחרים, הרי פעם ראית אורחת גמלים שקטה חוצה את גבו בלילה, בין הדיונות הרכות של השכמות.
נגעת בגופו והעור כולו היה חול חם וזהבי, אבל הוא לא זכר בבוקר את צעדי הגמלים, וגם את, למרות שראית אותם בבירור, לא מצאת אותם מאז ואינך יודעת איך לספר לאחרים לחפשם.
'
'
גבר שאהבת אותו כמה זמן, ובמיוחד כזה שאת עודך אוהבת, אין לך ממש מה לספר עליו. וגם עם ערים זה ככה. בגלל זה אני גם לא יכולה להעלות על הכתב המלצות לגבי טיול בתל אביב, או בברלין. ובטח שלא אוכל למסור מסלולי סיור בירושלים.
(ראוי לציין בכנות שראיתי פעם בירושלים מלאך גדול וריחני, מעל לגבעת שאול בשעות הזריחה. נסעתי באוטו מגבעת שאול. האוויר התמלא בלחם של המאפייה, אבל לא אדע לשלוח תיירים שיגיעו לעיר לחפש את המלאך בשעה המדויקת).
אבל בודפשט, ביליתי בה שבוע. ועכשיו חזרתי, ובאמתחתי כמה המלצות. קיוותי מאוד להעלות לכאן דברים הקשורים בתחום האוכל, אבל נכון לעכשיו לא איתרתי בבירה הזו מסעדות שהפילו אותי, במיוחד מפני שתנאי הסף שלי לאוכל (צמחוני עם נטייה לטבעונות) פוסל את מרבית סוגי המזון של המטבח המזרח-אירופאי. ובכל זאת, עיר מהממת, אז- כמה טיפים:
.
1. הוסטל. ההוסטל המוצלח ביותר שהגענו אליו היה, ללא ספק, הנייטאינגל, שהציע חדרים יפים וצבעוניים, עם מקלחת ושירותים צמודים, ב24 יורו ללילה לזוג. המקום מתאים לתרמילאים אבל האווירה בו נקייה ונעימה, ואין צורך ביותר מידי אינטראקציות חברתית למי שלא בא. המיקום משובח, בין הרובע השמיני והשביעי, כלומר, מרכז העיר.
.
2. בילויים. מקומות הבילוי בבודפשט הם ענקיים. בתור מי שהעבירה חלקים נכבדים מנעוריה בדלת אמות הדיוואן בירושלים, התופעה הזו הדהימה אותי. צריך להתרגל כאן לסלאש, כי מקומות הבילוי הם בדרך כלל פאב/בית קפה/מועדון/מתחם הופעות/גלריה, שמתפרשים על כמה קומות וכמה עמדות בר, עם מוזיקה שונה וטפטים שונים על הקירות.
אם תצליחו להתמודד עם עשרות המדרגות אחרי כמה בירות, תוכלו לשוטט בין החדרים השונים של המתחם, ובמרתף בדרך כלל תמצאו פרויקטים הזויים במיוחד כמו שולחנות פינגפונג. הדברים האלה פתוחים לרוב כל היום, ובשעות שונות יש שם התרחשות שונה (למשל: המעבר בין קפה לבירה).
זכורים לטובה במיוחד: הזימפלה קרט, שיש בו חצר פנימית, כמה עמדות של בר, ותפאורה מושקעת, אבל נוטה להיות קצת מלא ותיירותי מידי. ה-Siraly שהוא קצת יותר יוקרתי ויש במרתף שלו אולם תאטרון ובקומה העליונה פאב, וגרסון קפה, שהוא בר קטן יחסית שפונה לקהל אלטרנטיבי ועיצוב הרטרו שלו הותיר בי רושם עז. המקום הכיפי ביותר היה ללא ספק ה-Fogaz Haz, שיש בו חצר פנימית עם הופעות חיות, פיצרייה, בר, בית קפה וקומה שלמה שמשמשת סטודיו לאמנים. מומלץ להגיע בסופי שבוע.
.
3. מאפה. הקיורטוש ההונגרי הוא אחד המאפים/עוגות הטובים ביותר שיצא לי לטעום בחיי. מדובר בבצק שמרים טרי שמגולגל סביב שיפוד ונאפה על המקום, ומצופה בעדינות בשוקולד או בקינמון או בשומדבר. התוצאה היא גליל ריק של בצק חם וריחני בצורה בלתי נתפסת, שאוכלים בעיקר בחוץ: פארקים ופסטיבלים, למשל, מלאים בדוכני קריוטש. אל תוותרו על החוויה הזו בשום פנים ואופן, אבל קחו בחשבון שקריוטש אחד עשוי למלא את קיבתם של שני אנשים, מפני שמדובר במנות די ענקיות. אם תזללו ממנו בלי לקחת את זה בחשבון, יש מצב שתסיימו את הערב בכאבי בטן של מנת-יתר בצקית, כמו שקרה לעבדתכם הנאמנה.
/
4. ספר. בדרך כלל אני אוהבת לקרוא בטיולים ספרים של סופרים מהאזור שמטיילים בו, אבל איכשהו נתניה הרגישה לי קשורה לבודפשט, לפחות נתניה של הספר הזה, שבה הכל קשור להכל. בכריכה רכה ובמידות שמתאימות לתרמיל, הספר מגולל בקצרה את תולדות העולם, הירח, עידני הקרח ומשפחת בורשטיין, תוך כמה הערות חשובות ביותר בנושא בורקס גבינה והנבטת עדשים. מומלץ.
.
5. נעליים. אנה היא מהגרת רוסיה שפתחה לפני כחצי שנה חנות נעליים קטנה ומדהימה ברובע השביעי של בודפשט. החנות מכילה עשרות דגמים צבעוניים ומגוונים של נעליים מיוחדות להפליא, שכולן מעוצבות על ידיה ומיוצרות ביד. הנעלים איכותיות ונוחות, ויש במקום אווירה מאוד נעימה, כזו שיש רק בעסקים קטנים שבהם קונים משהו ממישהי שיצרה אותו בעצמה וגאה למכור אותו. כל נעל קיימת רק פעם אחת, אז אם ראיתם משהו שאהבתם אבל לא היה אותו במידה הנכונה, צריך להזמין ממנה במיוחד במידה שלכם ולבוא לקחת אחרי כמה ימים. המחירים נעים בין 50 ל-100 יורו, לפי סנדל-נעל-מגף, וההשקעה באמת משתלמת. אם אתם שם, אל תקנו את המגפיים עם האיור של התוכי, לדעתי הן מחכות לי שאחזור לקנות אותן. (Wesselenyi utca 19, Budapest). יש גם אתר, אבל הוא עדיין שומם.
וחוץ מזה יש בה, כמובן, עוד הרבה דברים לראות ולגלות. אני למשל מצאתי איש שמצייר על קיר ועומד על מנוף, עד שהוא עצמו נראה כמו ציור:
תודה שטסתם דברים בעלמה, וסליחה על זה שהפעם אין מתכון.
אם יש לכם המלצות קולינריות לבודפשט אשמח לשמוע אותך בתגובות,
עלמה
32 Comments על בודפשט: חמש הערות
5Pingbacks & Trackbacks on בודפשט: חמש הערות
-
[…] הנוכחית גיליתי בגנזך הרשת של ניימן ידידי, בלוג חמוד דברים בעלמה, ובו פוסט על ביקור בהונגריה. דווקא בעזרת התגובות לפוסט […]
-
[…] הנוכחית גיליתי בגנזך הרשת של ניימן ידידי, בלוג חמוד: דברים בעלמה, ובו פוסט על ביקור בהונגריה. דווקא בעזרת התגובות לפוסט […]
-
[…] בודפשט – הצעה לטיול. […]
-
[…] של בודפשט (5 פוסטים) מתוך הבלוג של 'ההוגה אוכל במסעדות' בודפשט: חמש הערות מתוך הבלוג 'דברים בעלמה' בודפשט וקצת וינה של עדי בעולם בודפשט: המלצות […]
-
[…] הנוכחית גיליתי בגנזך הרשת של ניימן ידידי, בלוג חמוד דברים בעלמה, ובו פוסט על ביקור בהונגריה. דווקא בעזרת התגובות לפוסט […]
נטלי
24 באפריל 2011 at 15:21 (13 שנים ago)עשית לי חשק מטורף.
קלקל
24 באפריל 2011 at 15:40 (13 שנים ago)קודם כל, כתבת כ"כ יפה, כמו תמיד… יש עוגה שאמא שלי שהיא ממוצא הונגרי/טרנסילבני מכינה שנקראת ז'רבו, זה שכבות של בצק ותפוחים ופרג ושוקלד למעלה, וזה טעים מאד.
הבנתי שיש קפה ז'רבו בבודפשט שעושה כזאת וזה מקור השם, ולא זוכר מי אמר לי ששל אמא שלי יותר טעים מהמקור – אז מעניין אם זה אכן כך.
בארץ קוראים למאפה העגול קיורטוש – זה לא נכון להגיד ככה?
dvarimbalma
24 באפריל 2011 at 15:47 (13 שנים ago)לגבי המאפה העגול- אין לי מושג איך לבטא אותו. הקטע שלי היה להצביע ולבקש "כזה". אתקן עכשיו את האיות אצלי למה שכתבת כאן 🙂
לגבי העוגה השניה שתארת- זה נשמע נפלא. חבל שכבר חזרנו ואני לא יכולה לאכול שם כזה.. יש מצב שאמא שלך שולחת לי מתכון?
עינת
23 במאי 2011 at 17:01 (13 שנים ago)יש ז'רבו מצוינת בקונדיטוריה גן עדן ( כך נדמה לי השם) בצפון דיזנגוף. וגם יש מתכונים באינטרנט אבל עוד לא יצא לי לנסות, עוגה אלוהית.
אולגה
24 באפריל 2011 at 15:55 (13 שנים ago)זכורה לי לטובה מסעדת הורד הכחול. מסעדה עממית מאוד עם עיצוב פשוט ולא מפיל מהרגליים, אך האוכל בה היה מצוין. בול מה שחיפשנו על בטן מקרקרת
http://www.tripadvisor.co.uk/ShowUserReviews-g274887-d1724935-r88375033-Blue_Rose_Restaurant-Budapest.html
עשית לי חשק 🙂
לא סוגרת ת'פה
24 באפריל 2011 at 18:18 (13 שנים ago)יואו, איך נפלת עלי בזמן. נוסעת עם כל המשרד לבודפשט בדיוק בעוד שבועיים, ואנצל את המלצות הבילויים שלך.
והנה ההמלצות שלי היו על בודפשט, מנסיעת עבודה לפני שנתיים וחצי:
http://saloona.co.il/losogeretape/?p=413
ובכלל תודה. גיליתי בלוג מקסים.
dvarimbalma
25 באפריל 2011 at 1:21 (13 שנים ago)יששש! קיוויתי ליפול על מישהו שלקראת נסיעה. ההמלצות שלי לא ממש קולינריות אבל גם לדעת על מקומות בילוי זה נחמד. ואם את מגיעה לחנות הנעלים של אנה, תמסרי לה ד"ש מעלמה מישראל, נראה לי שאולי היא תזכור אותי כי אבדתי את עשתונותי בין המגפיים
מ.
24 באפריל 2011 at 20:53 (13 שנים ago)מזל שיש קריוטוש הונגרי גם בתל אביב 🙂
יוני
24 באפריל 2011 at 23:59 (13 שנים ago)אוי בודפשט, הנה עיר שאני מסוגל לחזור אליה שוב ושוב.
הנה עוד כמה פלאים קולינאריים:
1. פוגאצ'ו – חייבים לטעום את המאפה החמאתי המדהים הזה. ניתן להשיג פוגאצ'ו די טוב גם בישראל, יש איזו מאפיה קטנה בקינג ג'ורג' (בתל אביב…) שמוכרת את המאפים המדהימים האלה. את הפוגאצ'ו הכי טעים שאכלתי טעמתי ברשת החנויות הפרוסות ברכבת התחתית. נראה לי קוראים להן פרינס או משהו כזה.
2. לאנגוש – מנה דשנה של בצק מטוגן עם גבינות ומלא רוטב שום בסגנון המושדיי הרומני. זאת סוג של לביבה ענקית שאוכלים חמה וטעימה. שלושה מקומות מומלצים כדי להשיג לאנגוש טוב: (1) בקומה העליונה של השוק המקורה (המומלץ בחום). (2) בעיירת הציורית סנטדרה, המרוחקת כ-40 דקות נסיעה ברכבת ממרכז ההעיר. (3) בשוק הפשפשים האצ'רי. אחד השווקים המגניבים שאפשר למצוא, במיוחד בסופ"ש.
3. מסעדת מרקים קטנה ומדהימה, באיזור של בניין האופרה ורובע התאטרון. אני חושב שקוראים לרחוב Nagymező utca. המרקים הכי טובים שאפשר למצוא. בכלליות יש כל מיני פנינים ברחוב הזה.
בודפשט מדהימה ומלאת חיים. תכל'ס עיר שווה.
dvarimbalma
25 באפריל 2011 at 1:19 (13 שנים ago)אוף, עכשיו עשיתם לי חשק לחזור לשם, ורק לפני כמה ימים חזרנו. בלאגן איתכם. נראה לי שפספסנו מליון דברים טעימים לאכול
דודי כליפא
25 באפריל 2011 at 6:52 (13 שנים ago)יפה כתבת, עלמה
dvarimbalma
25 באפריל 2011 at 9:33 (13 שנים ago)תודה 🙂
מורי
25 באפריל 2011 at 14:39 (13 שנים ago)בשם יוצאי בודפשט וצאצאיהם, אני מוחה על ההתעלמות הגורפת מהמאפים,הבצקים והקינוחים השווים באמת, לטובת האהיל המשונה המכונה קיורטוש, שמקורו כלל לא בבודפשט, ושיש אותו גם בארץ!
מאיפה להתחיל בכלל? ארנגלושקה, פוגאצ'ה, זאכר טורט, היער השחור, טורט אסתרהאזי, לאנגוש, דובוש, פלצ'ינטה, שומלוי, צ'רגה, טורוש באלש, ריגו ינצ'י, ז'רבו, סילבאש גומבוץ, אלמאש פיטה….
והאלכוהול המשובח – בירה דרהר, פאלינקה, אוניקום, יין טוקאי….
וכל הארכיטקטורה והנוף – הפרלמנט, הואר, בית האופרה, בית הכנסת הגדול, המרחצאות, בתי הקברות היפהפיים עם עצי הערמון, הנהר, ההר, האי….
והשווקים הצבעוניים,
והצוענים המנגנים,
ובתי הקפה המסוגננים עם הפורצלנים המסוגננים,
והשפה,
והאווירה,
ותחנות הרכבת התחתית,
וההליכה לבלט ולקונצרטים ולאופרטות בכל ערב….
נו, טוב, אני מניחה שבאמת אי אפשר לתאר עיר שממש אוהבים, שנעוצה כל כך עמוק בהיסטוריה האישית והמשפחתית שלך. עם כל הרצון למחות, כנראה שרק "זרים" כמוך יכולים לעשות את זה כמו שצריך 🙂
dvarimbalma
25 באפריל 2011 at 15:10 (13 שנים ago)איזו תגובה מקסימה שמעלה חיוך. אני חייבת להתייעץ איתך לפני שאסע לשם שוב לגבי העוגות. זה באמת מסובך להתחיל לספר ערים שמכירים טוב כל כך. אני גם מודה שאני רחוקה מאוד מאוד מלמצות את העיר בפוסט הזה, ניסיתי לתת פה רק 5 הערות קצרות ודי אישיות- כדי לכתוב את הכל אני צריכה בלוג נפרד לבודפשט!
בעניין האלכוהול אני חייבת לציין שיוותרתי מראש על לכתוב המלצות בתחום הזה, רק מפני שהן הפאלינקה והן האוניקום פשוט הפילו אותי לרצפה ברמה שהתקשיתי לשחזר אחר כך את החוויה בצורה ברורה. נדמה לי שהטעים מכולם היה פאלינקה בטעם שזיף, אבל אני באמת לא ממש יודעת. יכול להיות שהדבר קשור ביכולות הלגימה המוגבלות שלי, אבל המארחים ההונגרים שלנו הורידו שוטים של פאלינקה בלי למצמץ בכלל. את חושבת שזה משתפר עם הזמן?
מורי
25 באפריל 2011 at 16:14 (13 שנים ago)ברור שזה משתפר! ופאלינקה בטעם שזיף היא הכי טעימה גם לדעתי, בטח לעומת האוניקום, שהטעם שלו מזכיר תרופה (שותים אותו כי הוא נחשב כמסייע לעיכול, ובהונגריה, כל מה שעוזר לך לדחוף עוד קינוח בסוף הארוחה זוכה להערכה). יש עוד אחת טעימה, בטעם מישמיש (או אולי אפרסק? בהונגרית אפרסק מכונה "מישמיש סתיו", מה שתמיד גורם לי להתבלבל).
והנה מילון עוגות, בצקים וקינוחים קצר ושטחי, כדי לכפר על הניימדרופינג* ממקודם:
ארנגלושקה – עוגת שמרים וקינמון שמורכבת כדורים-כדורים ומתפרקת כמו פאזל.
פוגאצ'ה – מאפים מלוחים קטנים ופריכים עם גבינה.
לאנגוש – בצק מטוגן שנמכר ברחוב. מאוד לא בריא ומאוד טעים.
דובוש – עוגת שכבות סופר מושקעת, עם קישוט מקרמל למעלה.
פלצ'ינטה – בלינצ'ס, בהמון וריאציות, שהמוצלחת מכולן לדעתי היא מעין עוגה מבלינצ'סים.
שומלוי – הממ, קשה להסביר. מין קינוח משאריות עוגה ומשהו דמוי קצפת.
צ'רגה – בצק מתוק מטוגן בשמן עמוק וזרוי באבקת סוכר.
טורוש באלש – עוגת גבינה עם בצק מגולגל.
סילבאש גומבוץ – כופתאות מתוקות ממולאות בשזיף ומגולגלות בפירורי לחם מטוגנים בחמאה עם סוכר.
אלמאש פיטה – עוגת תפוחים עם בסיס בצק ורצועות בצק למעלה.
ז'רבו – מישהו כבר הסביר לפני בצורה מפורטת.
ריגו ינצ'י – עוגת קרם מושחתת מאוד.
ועוד שכחתי – מחית ערמונים עם קצפת, אטריות מתוקות באגוזים או בפרג, שלישקי – הגירסה המקומית (והמתוקה) לניוקי, חלב ציפורים….
כדי לקבל תמונה מקיפה יותר ומתכונים (ולא סתם להזיל ריר בחוסר תוחלת), אני ממליצה על ספר הבישול ההונגרי של טומי לפיד (שנושא את השם הנדוש "פפריקה"). רוב הספר מוקדש כמובן לפגרים מכל הסוגים, אבל יש בו התייחסות מכובדת גם לקינוחים ושאר מוצרי בצק. כמו כן, יש שם את שמות המאכלים בהונגרית תקנית. המתכונים שלו לא מניבים אוכל בדיוק כמו של סבתא, וגם לא בדיוק כמו במסעדת גונדל, אבל הם לא רעים בכלל. החיסרון העיקרי בספר, שהוא ההתאמה לחוקי הכשרות, לא תקף במקרה של המנות הצמחוניות והקינוחים.
אגב – פעם היתה בצפון תל אביב מסעדה הונגרית מאוד מוצלחת בשם "בודפשט". מעניין אם היא עדיין קיימת.
טוב, מספיק עם המגילות להיום. אני אלך להתגעגע לסבתא במקום אחר….
*סליחה מראש על התעתיק הקלוקל, אבל אני לא באמת יודעת לכתוב את השמות בהונגרית.
dvarimbalma
25 באפריל 2011 at 17:28 (13 שנים ago)מגניב, את גורמת לי להתגעגע לסבתא שלך קצת בעצמי.
יש מצב לגלות מהמטמון המשפחתי שלכם איזה מתכון..?
שירה
29 ביוני 2016 at 14:48 (8 שנים ago)אמנם הגעתי לפה במקרה, 5 שנים אחרי שכתבת את זה, אבל… עכשיו גם אני מתגעגעת לסבתא שלי!
א. נעמה
25 באפריל 2011 at 22:21 (13 שנים ago)תודה לעלמה ועד יותר תודה לכל הקוראים שכתבו.
מפוסט קטן וצנוע, שנתן רק כמה הערות על בודפשט פיתחתם לי כאן תיאבון ענקי לנסוע ולזלול את העיר הזאת. אז תודה לכולכם על התגובות והמידע. זה הפך פתאום לבלוג שיתופי כזה, ממש משמח. אולי מישהו יהיה מספיק חרוץ לספק פה גם איזה מתכון שלם?
תמר
26 באפריל 2011 at 9:25 (13 שנים ago)לעניין הספר, בדיוק בקושי דומה (גם אני אוהבת לקרוא סופרים של האזור שבו אני מוצאת עצמי) נתקלתי גם אני לפני שנה, בביקור בבודפשט. אני מילאתי את החסר בד.ה. לורנס, נפלא כתמיד, אבל לא לגמרי עונה על צרכי המקום והזמן.
אם יקרה לידך ספר בודפשטי במלואו, אשמח לשמוע מהו, לפעם הבאה. אחרי קריאת ההערות שלך רק גבר בי הרצון לחזור.
dvarimbalma
26 באפריל 2011 at 9:26 (13 שנים ago)דיל! ברגע שאקרא ספר כזה אספר כאן
קלקל
26 באפריל 2011 at 14:57 (13 שנים ago)מתכון לז'רבו (באדיבות אמא שלי, כפרה עליה)
לבצק:
3 כוסות קמח רגיל
1 ועוד 1/4 מרגרינה
1/2 שקית א. אפיה
1/4 חבילת שמרים (אפשר להמיר בחצי כף שמרים יבשים)
6 כפות יין מתוק
1 כוס סוכר
2 חלמונים
ללוש, לקרר ולחלק ל-3 חלקים שווים
ההכנה (כולל חומרי המילוי):
1. לשטח 1/3 של הבצק על תחתית תבנית בגודל מרובע חד-פעמי בינוני
למרוח ריבה טובה
להוסיף 200 גרם פרג טחון טרי שעורבב בקערה עם 2 כפות מים חמימים+ 1/2 כוס סוכר+ גרידת לימון וקצת מיץ לימון
2 להניח את 1/3 הבצק השני, מרודד על הפרג ולמרוח שוב ריבה (כדי להקל על המריחה אפשר לחמם את הריבה קצת במיקרו)
להוסיף כ-150-200 גרם אגוזים טחונים שעורבבו בקערה נפרדת עם 1/2 כוס סוכר+קצת מים רתוחם, מעט ממש, או עם קצת יין + 2 שקיות סוכר וניל.
3 לשטח את ה1/3 הנותר של הבצק המרודד על העוגה, לחורר קצת חורים במזלג ולאפות ב180 מעלות עד להזהבה וקצת פריכות
להמיס שוקולד מריר +כף קקאו+יין או תמצית רום להוסיף 1/4 מרגרינה לאחר ההמסה, לערבב ולשפוך חם על העוגה החמה.
אפשר להוריד קצת כמויות סוכר במילויים..
dvarimbalma
27 באפריל 2011 at 8:42 (13 שנים ago)כפרה עליה. אנסה בקרוב לאפות את זה
אביבה
27 באפריל 2011 at 9:39 (13 שנים ago)המשך הפוסט חמוד ונחמד, אבל את הצמרמורת שהבאת לי בתחילתו לא אשכח זמן מה. תודה.
dvarimbalma
27 באפריל 2011 at 12:35 (13 שנים ago)תודה לך.
שירה
16 במאי 2011 at 16:45 (13 שנים ago)תלים על תלים של סיפורים שמעתי על הקריוטש, ברור שעושה חשק…
אבל שנקלעתי בבוקר שישי לשוק האיכרים וחלקתי אחד עם החצי
פשוט הרגשתי שעבדו עלי
אפילו הייתי נרגנת מרוב שהרגשתי מרומה
(החצי אגב אוהב מאד- לי עדיין לא ברור למה אבל שיהיה…)
אבל חוץ מההונאה שבקריוטש עשיתי לי חשק לבודפשט
בתי'ה
29 במאי 2012 at 15:41 (12 שנים ago)בס"ד עוגת ז'רבו של סבתא שלי :שלב 1- 20 גר' שמרים תפוחים בשליש כוס מים או חלב פושר. כף קמח. 3 כפות סוכר.400-500 גר' קמח . 150-200 גר' מרגרינה רכה. 3 חלמונים. שלב 2- 200 גר' אגוזים או פרג או חצי חצי כל אחד 100 גר'. 200 גר' סוכר 3 חלבונים . 4 כפות ריבת משמש מעורבבת. שלב 3 – כף סוכר . רבע כוס מים חמים . שלב 4- 4 כפות קפה שחור מוכן,מעט שרי,100 גר' שוקולד ,1 כפית קקאו ,5 כפות סוכר, שליש מרגרינה או שמן. אופן ההכנה : שלב 1 – מערבבים את החומרים ומעמדים עדי שהשמרים תוססים (אם שמים שימרית אז מערבבים אותה עם הקמח ).לשים את החומרים לבצקקל ומוסיפים את השמרים …שמים בצד להתפחה .
בתי'ה
29 במאי 2012 at 15:58 (12 שנים ago)שלב 2ד -מחלקים את הבצק לשלוש :מרדדים במגש גדול של התנור חלק אחד מהבצק ועליו שופכים את המלית (שהיא השלב השנים במצרכים).מיישרים מעליו את העלה השני המרודד ושוב שופכים מלית ומיישרים . לבסוף מניחים את העלה השלישי מרודד ואת הקצוות דוחפים פנימה לתוך התבנית. דוקרים מלמעלה עם מזלג. שלב 3 – מורחים מים סוכר מהשלב השלישי של המצרכים על העלה העליון ואופים בחום ביינוני כ- 3/4 שעה. בודקים עם קיסם. שלב 4- מקררים את העוגה ועליה מורחים גלזור שוקולד שמכינים מהשלב הרביעי במצרכים..חותכים את העוגה לריבועים (חיתוכיות ) או למעויינים . את הגלזור ממיסים על אש קטנה וכשרותח מוסיפים את המרגרינה או השמן .. ….זו העוגה ז'רבו בלשונה של סבתי ע"ה מילה במילה לי לצערי אין כ"כ ידע במה הגיעה מבודפשט ומה לא אבל יש לי עוד מס' מתכונים כמו עוגת קוגלהוף וניל ,עוגת גבינה על אדים ,נויי סיסה (שיגעונה של אישה),צ'וסטאט פלאצ'ינטה ,רקוט טיסטה (עוגת איטריות ),כיסוני גבינה ,חרוסת לפסח (משגעת וקלה ביותר ),מרק שעועית יבשה ,רוקט קרומפלי (פשטידת תופ"א וביצים טעימה ביותר וחלבית ),קניידלך הכי מעולים ,רולדת בשר וגזר ,עוף ממולא מיוחד במינו ,גפילטע פישועוגת מצות לפסח זהו בערך אם תירצו תיידעו אותי